5 Exploitatie modellen voor leegstaande kantoren.

Vastgoed is de laatste tijd slecht in het nieuws. Hoge leegstandscijfers, dalende omzetten en lagere waarderingen als gevolg. Ogenschijnlijk een onaantrekkelijke sector. Hoe kunnen we in deze sector groei realiseren of zo veel mogelijk waarde behouden?

1 van de oplossingen voor het leegstaande vastgoed is het verflexen van de gebouwen. Kleinere huurders binnen 1 gebouw. De rol van de gebouweigenaar wordt anders. De eigenaar wordt een gebouwregisseur en heeft diverse exploitatiemodellen tot zijn beschikking. In deze blog een eerste aanzet voor 4 exploitatie modellen:

1. Bedrijfsverzamelgebouw
Een bedrijfsverzamelgebouw is een gebouw dat dient om verschillende bedrijven in te huisvesten. Meestal focust een bedrijfsverzamelgebouw zich op een specifiek soort ondernemers, bijvoorbeeld ICT-bedrijven of bedrijven uit de mediasector. Een bedrijfsverzamelgebouw gaat minder ver in het delen met en ondersteunen van de ondernemers dan een incubator.

Voorbeelden:
Van Nelle Ontwerpfabriek (Rotterdam)
Caballero Fabriek (Den Haag)
De Creatieve Fabriek (Hengelo)

2. Incubator
Een incubator is een broedplaats voor ondernemers en ondernemingen, die tot doel heeft om veelal jonge startende bedrijven te ondersteunen om een gezonde, goed draaiende onderneming te worden.

Niet elk startend bedrijf maakt kans om door een incubator geholpen te worden. Maar als daarvoor eenmaal groen licht is gegeven, krijgt het toegang tot een geïntegreerd pakket diensten, waaronder bijvoorbeeld werkruimte, faciliteiten, coaching, advies, een persoonlijk netwerk en, niet onbelangrijk, financiering.

Voorbeelden:
Yeah (Groningen)
CUBE050 (Groningen)
Arnhem Mode Incubator (Arnhem)

3. Coworking
Het concept van Coworking is gebaseerd op een gedeelde werkomgeving, vaak een kantoor, voor zelfstandig ondernemers (zzp-ers) en professionals die het alleen thuis werken beu zijn. In tegenstelling tot een traditionele kantooromgeving tref je in een coworking space een mix van een koffiehuis, geconcentreerde werkomgevingen en vergaderruimte(n) aan.

Deze nieuwe manier van werken voorziet in een toenemende behoefte van professionals en kenniswerkers om te werken waar andere gelijkgestemden aanwezig zijn, waar je met andere ondernemers in gesprek gaat en op een natuurlijke wijze onderlinge samenwerkingen ontstaan.

Voorbeelden:
IGLUU (Utrecht, Den Haag, Eindhoven)
Seats2meet.com (Utrecht, Maarssen, Eindhoven, Amersfoort, Naarden-Bussum, Den Bosch)
Spaces (Amsterdam)
TheHub (Amsterdam, Rotterdam)

4. Broedplaats
Broedplaatsen zijn bedrijfsverzamelgebouwen voor kunstenaars. Broedplaatsen omvatten ateliers, expositieruimtes en oefenruimtes voor kunstenaars.

Voorbeelden:
De Service Garage (Amsterdam)
#ZW32 (Lelystad)

5. Solids
De Solid – casco bestemmingsvrije gebouwen in een grootstedelijke setting. Op alle verdiepingen kunnen huurders bijna alle soorten functies in bijna alle soorten zelf indeelbare ruimtes realiseren. Voor Nederlandse begrippen een ongekende vrijheid. Solids zijn gebouwd om drie doelen te bereiken: meer keuzevrijheid, een hoger exploitatieresultaat en een langere levensduur.

Vraag en aanbod….
Het gaat om de kunst van het bij elkaar krijgen van aanbod van ruimte (concreet, statisch, ingekaderd door vast omlijnde muren van een gebouw) met een flexibele (en vaak ook nog eens moeilijk definieerbare) vraag. ReBuild.nu is actief aan beide kanten van dit spectrum (i.t.t. makelaars of gebouwexploitanten) en kan u als vastgoedeigenaar helpen om deze modellen te introduceren.

Peter Krol, ReBuild.nu
06-23 80 05 21 | peter@rebuild.nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *